Helloflex login
Favoriet(en)
Sluiten

Jouw favorieten

Terug naar al het nieuws

9 Tips voor een top CV

Je treedt toe tot de arbeidsmarkt, op zoek naar een (nieuwe) leuke baan. De eerste stap die je zet op je zoektocht is het maken of updaten van je CV. Maar hoe doe je dat anno 2019? Wat wil een bedrijf of een uitzendbureau graag zien in een CV en hoe maak je het visueel aantrekkelijk?

De komende weken delen wij enkele tips op onze blog over de verschillende stappen van de sollicitatieprocedure. Te beginnen met het CV, vervolgens behandelen we de sollicitatiebrief en ten slotte delen we tips voor het sollicitatiegesprek.

Hieronder geven wij 9 tips voor een CV dat in het oog springt!

1. Zorg dat de inhoud van je CV up to date is!

Staat je laatste functie bij je laatste werkgever er al bij? Heb je opleidingen of cursussen gevolgd die nog niet op het CV staan? Kloppen de contactgegevens die op je CV staan nog? Niets is zo vervelend als een verkeerd telefoonnummer of e-mail adres op je CV, waardoor het bedrijf waar je solliciteert je niet kan bereiken. Zorg daarom altijd dat je CV up to date is.

2. Houdt het simpel.

Geen onnodige toeters en bellen, geen CV met 5 kantjes waarop je uitvoerig beschrijft welke hobby’s je hebt, maar een clean ontwerp waarbij meteen duidelijk wordt wat het bedrijf aan jou heeft. Less is ook in dit geval more. Houdt het CV bij maximaal 2 pagina’s, waarop je precies genoeg informatie geeft om de aandacht van het bedrijf te trekken en dat sollicitatiegesprek binnen te slepen. Het persoonlijk gesprek is het uitgelezen moment om uitvoerig je prestaties en eigenschappen te bespreken.

3. Schrijf in de eerste persoon enkelvoud

Het is vreemd als je over jezelf schrijft in de derde persoonsvorm op jouw CV. Je stelt jezelf immers voor aan een bedrijf. Schrijf daarom altijd in de ik-vorm.

4. Wat moet erin?

  • Je naam, met eventueel jouw ‘functietitel’. Dit is vergelijkbaar met de titel die je voor jezelf kunt invullen op je LinkedIn profiel. Ben jij bijvoorbeeld specialist op gebied van Human Resources, dan schrijf je onder je naam: HR adviseur. Dit hoeft overigens niet.
  • Je contactgegevens: Telefoonnummer, e-mail adres, woonadres. Daaraan kun je eventueel nog de link naar je LinkedIn profiel en je website toevoegen, als je die hebt. Communiceer hier ook jouw geboortedatum.
  • De opleidingen die je hebt genoten, en afgerond. Houdt het bij de opleidingen die je hebt afgerond en noem geen opleidingen waarvan je geen diploma hebt behaald. Dit kun je altijd nog in je sollicitatiebrief of sollicitatiegesprek noemen, mocht dit relevant zijn.
  • Werkervaring: een kort overzicht van de relevante werkervaring die je hebt opgedaan. Hierbij geef je aan welke periode je daar hebt gewerkt en wat jouw functie daar was. Eventueel kun je daaronder in een korte omschrijving aangeven welke successen je hebt behaald en wat je belangrijkste taken waren.
  • Eventueel kun je in een aantal kernwoorden jouw karakter, sterke punten en vaardigheden op een rijtje zetten, zoals je kennis van taal of computersystemen.

5. Foto of niet?

Dit blijft een lastige vraag. Wij raden aan een foto toe te voegen aan je CV. Daar hoeft geen professionele fotoshoot aan vooraf te gaan, houdt het ook hier simpel. Maak met je smartphone een portretfoto waarop je in de camera kijkt en glimlacht. Blijf daarbij wel professioneel en kies bijvoorbeeld niet voor een leuk vakantiekiekje in zwemkleding. Voeg deze vervolgens toe aan de bovenkant van je CV, naast je naam. Dit vergroot de binding van het bedrijf met jou als persoon direct en je wordt beter onthouden wanneer het bedrijf een gezicht bij jouw naam heeft.

6. Even voorstellen..

Na je naam en contactgegevens kun je direct een korte samenvatting van maximaal 100 woorden schrijven over jezelf. Noem daarin je meest relevante successen, opleidingen en kernwaarden en beschrijf wat jouw doel voor je professionele carrière is. Lees meer over deze samenvatting in stap 8 waar we uitleggen dat dit maatwerk is.

7. Visueel aantrekkelijk

Recruiters, uitzendbureaus en bedrijven krijgen dagelijks stapels CV’s binnen. Zorg er daarom voor dat jouw CV opvalt en dat het niet te lang is. Je hoeft geen grafisch vormgever te zijn om je CV visueel aantrekkelijk te maken. Dit kan tegenwoordig al met Word, waar je op het startscherm keuze hebt uit een aantal CV templates, die je enkel hoeft in te vullen met jouw gegevens en een foto.

Daarnaast bestaan er een aantal online gratis tools voor het maken van visueel aantrekkelijke CV’s, documenten, social media berichten, posters enzovoorts. Wij maken zelf graag gebruik van Canva, een zeer toegankelijke online tool waarbij je ruime keuze hebt in ontwerpmogelijkheden. Wil je jouw CV graag grafisch upgraden, dan raden wij dit programma zeker aan. Onderaan vind je een link naar de website van Canva.

8. Je CV is maatwerk.

Pas je CV altijd aan op de vacature waarop je solliciteert. Zorg ervoor dat jouw relevante werkervaring of opleidingen duidelijk naar voren komen en omschrijf daarbij de taken die aansluiten op de functie die je graag wil bemachtigen bij het bedrijf. Dit kun je ook doen door bovenin je CV een korte samenvatting van maximaal 100 woorden te schrijven, waarin je jouw behaalde successen verwoord, uiteraard aangepast op de vacature waarop je solliciteert.

9. Alles bij elkaar..

Zie hieronder een voorbeeld van hoe jouw CV anno 2019 eruit kan zien na het volgen van onze tips! (Gemaakt in een Word-template)

Een laatste korte tip: wees bereikbaar. Check het mail adres dat je opgeeft in de contactgegevens op je CV regelmatig en zorg ervoor dat je de telefoon opneemt of reageert op gemiste oproepen en voicemails. Niets is zo vervelend voor recruiters en personeelsmedewerkers als een top kandidaat die niet te bereiken is.

Succes met het maken van een top-CV! Wij zien ze graag in onze sollicitatiepostbus verschijnen.